Overblog
Editer la page Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Qu'est ce que les castellers/Els castellers


Le principe des castellers consiste à former une tour humaine à partir d'une base, la "pinya", une sorte de mêlée compacte, sur laquelle vont s'ajouter les étages.  Chaque étage est formé de 3 ou 4 castellers qui se superposent jusqu'à l'agulla (le sommet), traditionnellement tenu par un enfant. ("nin" ou "nina", on l'appelle l'enxaneta). L'ensemble des personnes participant à la tour s'appelle une "colle" (équipe). A chaque tour son style : Une tour de 6 étages formés par 4 castellers est une "quatre de sis" (quatre de six). Une tour de 8 étages formés par 3 castellers est une "tres de vuit", (Trois de huit), etc.

Depuis quelques années les colles sont de plus en plus nombreuses en catalogne Nord. Les deux les plus connus sont les

FRANCE "Castellers du Riberal"
Baho  Aire Nou Bao,  Mr André DEDIES
 La Vilbau 1, Impasse du Moulin 66540 BAHO tél 04.68.92.66.83 ) http://www.airenou.cat/castells.cfm que vous voyez en photo en vert

FRANCE "Els Angelets del Vallespir" (
St Jean Pla de Corts,- josep.bonet@libertysurf.fr -
(00 33) 04 68 83 51 74 / (00 33) 06 26 05 61 03 - http://angeletsdelvallespir.free.fr

ESPAGNE castellers de Barcelona http://castellersdebarcelona.cat/


Mon prof de catalan Joan m'a envoyé l'explication de l'origine des castellers

Els castellers


El lema dels castellers és: “ Força, Equilibri, Valor i Seny”

 

Hom suposa l’origen dels castellers en l’antic ball dels valencians que acabaven les processions religioses i on s’alçava una figura anomenada la torre de tres o quatre alçades. Amb el temps les torres s’independitzaran del ball.

Al segle XV es feien moixigangues que, poc a poc, es convertiran en muixerangues que són un conjunt de danses amb objectiu religiós i de castells humans sense que l’alçaria sigui determinant. Les muixerangues es preserven al País Valencià. La més coneguda és la Muixeranga d’Algemesí.

 

Al segle XVIII la popularitat dels castells s’estén per les terres de l’Ebre i fins a les comarques de Tarragona i del Penedès participant en les festivitats de les viles.

El primer castell documentat és una construcció de “sis sostres” l’any 1771 a l’Arboç. En 1801 es funda a Valls la Colla dels Pagesos de caire tradicional i una mica més tard es va crear la Colla dels Menestrals més liberal que la precedent.

Ambdues colles van anar canviant de nom al llarg del temps però es pot afirmar que la colla dels pagesos és la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la colla dels menestrals és la Colla Jove dels Xiquets de Valls i aquesta població es considera com  “el bressol dels castells”

La rivalitat entre les dues colles feia que llurs construccions fossin cada vegada de major dificultat. En 1835 ja s’havien fet els primers tresos de vuit i el pilar de set. En 1851 es descarrega el primer  tres de nou amb folre.

 

Les parts del castell són:

-          La pinya és la base dels castell

-          El tronc és la part visible del castell i la que li dona el nom. Un tres de sis vol dir que els  pisos són de tres persones.

-          El pom de dalt són els tres últims pisos de castell i sempre tenen la mateixa composició: els dosos, format per dues persones, l’acotxador que està amb un peu a cada dos i l’enxaneta que trepitja els dosos, passa per sobre de l’acotxador i fa l’aleta ( aixeca la mà). El castell és donat per carregat.

-          El folre se situa per sobre la pinya i té la mateixa funció que la pinya.

-          Les manilles són els castellers situats sobre el folre i que ajuden a subjectar als quarts

El vestuari dels castellers:

-          La camisa de màniga llarga de color característic i amb escut, els pantalons blancs, la faixa negra protegeix la zona lumbar i serveix de punt de recolzament per les maniobres de pujada i baixada.

-          El calçat tradicional són les espardenyes però es habitual veure castellers amb sabates. Els castellers que estan el trons folre i manilles van descalços

 

Les colles castelleres que superen els 10.000 i que han aconseguit a carregar construccions de nou pisos són per ordre de puntuació:  els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Minyons de Terrassa, els Capgrossos de Mataró, la Colla Jove dels Xiquets de Valls, els Xiquets de Tarragona, la Colla jove dels Xiquets de Tarragona i els Castellers de Barcelona.